SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2022. február

7 millió forint értékű transzport inkubátort kapott a szegedi gyermekklinika az OTP Banktól
A koraszülött csecsemők biztonságos szállítását segíti az a 7 millió forint értékű transzport inkubátor, amelyet az OTP Bank vásárolt az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Koraszülött Intenzív Osztályának a Humanitás Szociális Alapítvány közreműködésével.
 

Tovább >>>

Az SZTE tudományos teljesítménye a nemzetközi rangsorok szerint is kiemelkedő
A Szegedi Tudományegyetem a legjobbak között szerepel a University Ranking by Academic Performance (URAP) rangsoron. A tudományos publikációk mennyisége és minősége alapján összeállított listára felkerülő tizenkét magyarországi egyetem közül a Szegedi Tudományegyetem a második helyen végzett.

Tovább >>>

Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora videóüzenetben osztja meg jó tanácsait a felvételizőkkel
Az egyetemi felvételi jelentkezési időszak 2022. február 15-én zárul. A finishez közeledve a döntés előtt álló középiskolásokat segíti, inspirálja videóüzenetével Karikó Katalin. A Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora 7 jó tanácsa kulcsot ad a sikerhez.

Tovább >>>

Exkluzív interjú az SZTE első téli olimpiai érmesével
Történelmi sikert értek el a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó tagjai a Pekingi Téli Olimpián. Az ötkarikás játékok programjában debütáló számban állhattak dobogóra. A csapat tagja Kónya Zsófia is, az SZTE hallgatója, aki az egyetem sajtóosztályának adott exkluzív interjút a bronzérem megszerzése után.

Tovább >>>

Nagy siker az SZTE első gyakorlatorientált képzési börzéje
Több száz középiskolás és elsőéves hallgató vett részt a Szegedi Tudományegyetem által szervezett börzén, amelyen az egyetem duális és kooperatív képzéseivel és partnercégeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A fiatalok többek között bepillanthattak a Talentis Agro cégcsoportot alkotó vállalatok tevékenységébe is. Kölcsönös érdeklődés esetén, a rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy akár már most kialakuljon egy komoly szakmai pályaterv, amely az egyetemi tanulmányok alatti tapasztalatszerzésre épül.

Tovább >>>

Országosan egyedülálló hallgatói sikerességet támogató program indul a Szegedi Tudományegyetemen
Mindent a hallgatókért: sikerességet támogató intézkedésekkel, kollégiumfejlesztéssel, 200 millió forintos lakhatási ösztöndíjjal, ügyintézési díjak elengedésével és tanrendváltoztatásokkal vált fokozatot a Szegedi Tudományegyetem. Történelmi jelentőségű megállapodást kötött 2022. február 10-én a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, és a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata.

Tovább >>>

Bravúros kezeléssel mentettek meg műtüdőre kapcsolt kismamákat az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet munkatársai
Gyógyultan távozott az SZTE SZAKK AITI Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022. február elseje között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként, ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai.

Tovább >>>

Béres Cseppet adományozott az SZTE SZAKK dolgozóinak a Béres Gyógyszergyár
1280 üveg immunerősítő Béres Csepp készítményt adományozott a COVID-betegek ellátásában résztvevő SZTE egészségügyi dolgozók részére a Béres Gyógyszergyár. Az adományt a közelmúltban szállították ki a klinikákra.

Tovább >>>

Hallgatói kérdésekre válaszolt Prof. Dr. Stumpf István a Szegedi Tudományegyetemen
„Középpontban a hallgatók” mottóval kötetlen beszélgetés formájában nyújtott tájékoztatást az Egyetem finanszírozói modellváltásáról, illetve annak a hallgatókra gyakorolt hatásáról Prof. Dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos 2022. február 22-én, a Szegedi Tudományegyetemen.

Tovább >>>

Egy év tapasztalatairól számoltak be a Tanítsunk Magyarországért program Nyílt Napján
Egy éve csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem az országos Tanítsunk Magyarországért programhoz rekordszámú hallgatóval. Ennek alkalmából mentorok, mentortanácsadók és iskolai koordinátorok számoltak be az elmúlt év eredményeiről a program iránt érdeklődő egyetemistáknak a 2022. február 17-i nyílt napon. Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a rendezvényen elmondta, hogy a Tanítsunk Magyarországért program meghatározó élményekhez juttatja a vidéki településeken élő általános iskolásokat.

Tovább >>>

Tovább erősítik a bölcsészet- és társadalomtudományi területek összefogását a Szegedi Tudományegyetemen
A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara, amely az elnevezésben is említett területek összefogásáért jött létre, február 16-i közgyűlésén új elnököt választott, s az alapító intézményeken felül új tagokkal bővült, amely által a társadalomtudománnyal foglalkozó karok reprezentációja is erősödött a szervezetben. A Kamara elnökének dr. Bartus Dávidot, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánját nevezték ki, az alelnöki pozícióban pedig, már a megalakulás óta, az SZTE BTK dékánja, dr. Gyenge Zoltán áll.

Tovább >>>

Esetkocsival bővült az SZTE gépjármű flottája
Egy esetkocsival bővült a Szegedi Tudományegyetem gépjármű flottája. A nettó 45 millió forint értékű gépkocsi a betegek elsődleges ellátását és szállítását teszi gördülékenyebbé. A jármű, amelyet 2022. február 24-én adtak át, a Szegedi Tudományegyetem klinikai épületei között végzi majd a betegek szállítását.

Tovább >>>

Új idegsejt típusok azonosítása és funkcionális jellemzése az ember és a rágcsálók agykérgében
A Széchenyi 2020 program keretében megjelent „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című pályázati felhívás keretében elnyert, 608,13 millió forint vissza nem térítendő, Európai Uniós forrásból finanszírozott pályázat célja, hogy meghatározzuk a fajok közötti szinaptikus-, sejt- és sejthálózati szintű analógiákat és eltéréseket, különös tekintettel az agykéregben előforduló gátló idegsejtekre.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2022
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website