Hírek
image

Az emberiség történetében nem szakadt még le akkora jégtömb az Antarktiszról, mint amire hamarosan sor kerül. A Déli-sarkvidék végzetes olvadása csak ezután kezdődik, ami Magyarország számára sem kecsegtet túl sok jóval.

Részletek a delmagyar.hu cikkében.

 
image

Egy-egy kánikulai napon a városban izzadva a legtöbben erőteljesen vágyódunk arra, hogy elmeneküljünk a betondzsungelből vissza a természetbe, mert ott sokkal inkább képesek vagyunk elviselni, sőt, akár kellemesen tölteni a forró nyári napokat. Mit tehetünk, ha kénytelenek vagyunk városi környezetben átvészelni a kánikulát?
Pécsett beszélgettem városklímáról a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék egyik kutatójával, Dr. Kántor Noémivel.

Folytatás a recity.hu cikkében.

 

 
image

Speciális, a világon is egyedülálló módon összeállított eszközzel vizsgálták a napvitorlák hasznosságát a hétvégén Pécs belvárosában. A Szegedi Tudományegyetemről érkezett kutatók több éve zajló városklíma- és humánkomfort-kutatásaik miatt látogattak a baranyai megyeszékhelyre. Az Irgalmasok utcája fölé kifeszített napvitorlák árnyékhatását vizsgálták.

Folytatás a pécsma.hu cikkében.

 
image

A lakosság több mint 80 százaléka érzi az éghajlatváltozás hatásait, s aggódik a klímaváltozás következményei miatt – derült ki az Energiaklub augusztusi felméréséből. A lakosság fele konkrét intézkedéseket vár el települése önkormányzatától, többségük pedig személyesen is kivenné részét a helyi klímaprogramból. Hogy melyen módszerekkel járulhat hozzá a városvezetés a zöld infrastruktúra tervezéshez, arról a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén értekeztek.

 
image

2007 júliusában a tíznapos hőhullám idején 98 százalékkal nőtt Magyarországon a halálozás. Idén öt brutális hőhullám volt. Mi lesz a gyerekeinkkel, unokáinkkal, ha a klímaváltozás folytatódik?

A NOL cikke.

 
image

Az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék adjunktusa beszél a globális felmelgedés városlakókat érintő aspektusairól.

http://www.mediaklikk.hu/video/gal-tamas-a-ma-reggelben/

 
image

Már nem elég beszélni a klímaváltozásról, valódi cselekvésre kell elszánnunk magunkat, máskülönben bolygónk nemes egyszerűséggel “felforr”. Tavaly rekordot döntött az óceánok és szárazföldek hőmérséklete, a tengerszint is emelkedett, köszönhetően az üvegházgáz kibocsátásnak. A Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének munkatársai lemodellezték mi vár ránk szegediekre akkor, ha a természetromboló folyamatok megállíthatatlanul folytatódnak.

 
image

A(z) vtvszeged.hu cikke:

A Föld napján a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., és az egyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke faültetési programot szervezett az Arany János Általános Iskola körüli zöld területen

 
image

A(z) www.delmagyar.hu cikke:

Szeged - A tragikusan végződött 3 hetes etiópiai túra összegzését írta meg a szegedi Szilassi Péter. Ő nem ment el arra a vulkántúrára, amelynek résztvevőit megtámadták, és többüket, köztük két szegedit kivégeztek. Emléket szeretne állítani nekik ezzel a munkával.

 
image

A(z) szegedma.hu cikke:

Egy, a nincstelenség ellenére is lenyűgöző világba kalauzol Szilassi Péter „Ami a bulvárhírekből kimaradt…Etiópia geográfus szemmel” című könyve. A szerző, az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének docense mélyszegénységről, az országban rejtőző természeti értékekről és barátai tragédiájáról mesélt portálunknak. 

 
image

A(z) www.delmagyar.hu cikke:

Szeged, Újvidék - 24 különböző helyszínen mérik egyetemi kutatók, hogy milyen az emberek hőérzete Szegeden. A mérőhálózat nem csak nyáron értékelhető: a távfűtésben energiamegtakarítást jelenthet. 

 
image

A(z) szegedma.hu cikke:

Huszonnégy meteorológiai mérőeszköz figyeli Szeged lakosainak hőterhelését a város bizonyos pontjain. A beérkezett adatok segíthetnek egy élhetőbb városkép kialakításában, illetve kánikula idején a vízosztást, aszfaltlocsolást is a legszükségesebb helyre pozicionálná.  

 
image

A baratno.com cikke:

Különleges interjúsorozatunkban kortárs magyar írók válaszolnak. E heti célpontunk: Csikász Lajos.

Különleges interjúsorozatunkban kortárs magyar írók válaszolnak ugyanarra a tíz kérdésre, mely pályafutásukat, alkotói céljaikat, látásmódjukat és olvasói szokásaikat boncolgatja.   

 
image

A(z) www.sciencecaffe.com cikke:

Túlzás lenne úgy nekifutni egy a természettudományok és a művészetek határain mozgó könyv ismertetésének, hogy példátlan próbálkozásról számolnánk be. A határok összemosódására eklatáns példa lehet a portálunk megszületése, amiért fokozott érzékenységet mutatunk a tudományos és művészeti nomenklatúrák kreatív metszeteinek mintázatai iránt, legyen szó vizuális vagy írásos alkotásokról. Ezúttal mélyebbre hatolunk és a metszetek metszeteibe tekintünk bele.

(Folytatás a http://www.sciencecaffe.com cikkében.) 

 
Tovább linkek, információk
FFT Hírlevél


Elérhetőségeink:

Szegedi Tudományegyetem
Természettudományi és Informatika Kar
Földrajzi és Földtudományi Intézet

6722 Szeged, Egyetem u. 2-6.

Tel.: +36 62 546-348; 544-058
Fax: +36 62 546-384
E-mail: geo@geo.u-szeged.hu


Intézetvezető:
Dr. Pál-Molnár Elemér

Intézetvezető-helyettes:
Dr. Bajmócy Péter